• Transportation Research Board

      TRB 98th Annual Meeting

      January 13–17, 2019

    • Interactive Program

2019

Annual Meeting Event Detail





Transportation and Sustainability Committee

Tuesday 1:30 PM- 5:30 PM
Sign in to reveal location
Timothy Sexton, Minnesota Department of Transportation, presiding
Sponsored by:
Standing Committee on Transportation and Sustainability (ADD40)

The Committee on Sustainable Transportation advances the understanding of how transportation and sustainability relate and how transportation can contribute to achieving sustainability for economic growth, social equity, and a healthy environment. 



 

ADD40 Committee Updates: https://www.trbsustainability.org/

TRB compiled “sustainability” sessions http://onlinepubs.trb.org/onlinepubs/am/curated/sustainability.pdf

 

Topic

Duration

Lead

Time Est.

Welcome and agenda

·   overview, chair/VC intros

10 min

Tim Sexton, Minnesota DOT
Tara Ramani, TTI

1:30 – 1:40 pm

Attendee introductions

·   Name and affiliation

·   Member, friend

·   1 goal you have for participating in ADD40

10 min

Tara Ramani and Tim Sexton

1:40 – 1:50 pm

Committee business

·    TRB updates

·    Member rotations

·    Acknowledgements & awards

·    YMC opportunities

30 min

 

Bill Anderson, TRB

Tim Sexton and Tara Ramani

1:50 – 2:20 pm

Committee updates

·    Paper review

·    Research

·    Communications

·    Session Planning

·    Sustainability Measurement

·    Strategic Plan

30 min

 

John MacArthur, Portland State

Dr. Ralph Hall, Virginia Tech
Dr. Giovanni Circella, GA Inst. of Tech.

Dr. Yanzhi (Ann) Xu, ARPA-E

Dan Hardy, Renaissance Planning Group

Seth Stark, Washington State DOT

2:20 – 2:50 pm

Attendee Updates

·    Upcoming meetings & conferences

·    Relevant session or other committee updates

15 min

Any/all

2:50 – 3:10 pm

Break

10 min

Break

3:10 – 3:20 pm

Small group discussions

We’re going to take advantage of having a bunch of smart people in the same room.  Facilitated discussion.

·  CV/AV/EV/Shared vehicles

·  Asset Management

·  Social Equity

·  ADD40 support

 

60 min

(15 min each)

 

 

 

 

Topic leads

 

3:20 – 4:20 pm

Small group report out

40 min

(10 min each)

Topic leads

4:20 – 4:50 pm

Last word and adjourn!

 

Tara Ramani and Tim Sexton

By 5 pm

 

 

Reminder – Risk and Resilience Caucus: networking event for sustainability and resilience focused committees, 7-8:30 pm, West Overlook of Convention Ctr.